Besplatno isprobajte Toyotu E-naručivanje na servis Cjenici i katalozi Kontakt i radno vrijeme

Toyota Mirai

Sve što trebate znati o našem novom automobilu pogonjenom vodikovim ćelijama

Mirai – što u prijevodu s japanskog doslovno znači 'budućnost' – predstavlja početak nove ere u automobilskoj industriji.

Koristeći vodik za proizvodnju električne energije i time emitirajući samo vodu, Mirai osim što postiže iznimne ekološke performanse, ujedno isporučuje sve što se očekuje od automobila nove generacije: na prvi pogled upadljiv i prepoznatljiv dizajn; vozački užitak zahvaljujući odličnim voznim osobinama (postignuto niskim težištem automobila); te vrlo tiho i snažno ubrzanje koje omogućuje elektromotor.Tehnološka revolucija


Mirai koristi Toyotin sustav vodikovih ćelija (TFCS), koji kombinira tehnologiju vodikovih ćelija i prepoznatu hibridnu tehnologiju, te uključuje Toyotino novorazvijeno pakiranje vodikovih ćelija FC Stack i visokotlačne spremnike vodika. 


Princip rada


Novi TFCS sustav je znatno učinkovitiji od motora s unutarnjim izgaranjem i ne emitira CO2 i ostale štetne plinove tijekom vožnje. Vozači mogu očekivati istu razinu ugode i jednostavnosti koju nude konvencionalna vozila s benzinskim motorom, ali sa velikom autonomijom i vremenom punjenja vodika u spremnike od oko tri minut.

Sustav se sastoji isključivo od Toyotinih komponenti, uključujući Toyota FC Stack, FC pretvarač napona i visokotlačne spremnike vodika.

 

/
Snaga pogonskog sustava

 

Novi Toyotin FC Stack postiže maksimalnu izlaznu snagu od 114 kW (155 KS) i odlične performanse uz globalno vodeću gustoću izlazne energije od 3,1 kW/L (2,2 puta više od Toyotinog konceptnog modela FCHV).
 
Posve novi, kompaktni i visokoučinkovit pretvarač napona velikog kapaciteta razvijen je kako bi pojačao izlaznu generiranu voltažu iz vodikovih ćelija na 650 volti. Povećavanjem voltaže moguće je ugraditi elektromotor manjih dimenzija i smanjiti broj vodikovih ćelija u FC Stack pakiranju, što je u konačnici rezultiralo manjim ali učinkovitijim TFCS sustavom, time smanjujući i troškove proizvodnje.

  

 


Iznimna vozačka upravljivost i tihi rad


Snažan FC Stack i optimalna upravljačka kontrola baterije pogone elektromotor i osiguravaju izuzetan odziv na pritisak papučice gasa pri svim brzinama. Okretni moment je dostupan trenutno, čime je osigurano uglađeno ali istovremeno i vrlo snažno ubrzanje.

Stabilnost u vožnji i razina udobnosti su poboljšani smještanjem glavnih dijelova pogona i visokotlačnih spremnika u središnjem dijelu podnice, čime je osigurano i nisko težište te gotovo idealna raspodjela mase. Ujedno, karoserija je vrlo kruta, naročito u predjelu stražnjeg ovjesa.


Podnica je s donje vanjske strane u cijelosti zatvorena i potpuno ravna, čime se postižu odlične aerodinamične značajke, puno manje potrošnja energije i stabilnost u vožnji. Male zračne peraje na stražnjem dijelu automobila također poboljšavaju pravocrtnu stabilnost, naročito pri većim brzinama.

Izvanredna tišina tijekom vožnje je postignuta učinkovitim pogonom preko elektromotor, aerodinamičnim dizajnom i smanjenom bukom vjetra, te korištenjem najkvalitetnijih zvučno-izolacijskih materijala u područjima između kabine i dijelova pogona. Također je korišteno i specijalno staklo za vjetrobran i ostale prozore koje ima odlične mogućnosti zvučne izolacije.

Karakteristični „Bs“ način rada (podrška kočenju) učinkovito iskorištava mogućnosti regenerativnog kočenja.


Budućnost je u vodiku


Potreba za alternativnim oblicima energije naspram fosilnih goriva je očita i stvarna – stoga mi u Toyoti vjerujemo kako je upravo vodik gorivo budućnosti. Vodik je najobilniji element u svemiru, a nalazi se gotovo u svemu – od vode do biljaka. Sadrži sasvim dovoljno energije za potrebe naših domova, a sada je spreman i za pogon automobilske industrije.

 

 

Kemijska reakcija

 

Kada utočite vodik u Mirai, plin pod velikim tlakom ide prema spremnicima izrađenih od ugljičnih vlakana, gdje se skladišti. Jednom u pokretu, kroz prednju masku ulazi hladan zrak u vodikovu ćeliju, te vodik iz spremnika također idu u vodikovu ćeliju. Tada, svaki element prolazi kroz kemijsku reakciju, stvarajući pri tome energiju za pogon automobila. Kada pritisnete papučicu gasa, električna energija iz vodikove ćelije se šalje u elektromotor – i znate li sada, koji je jedini nusprodukt kemijske reakcije unutar vodikove ćelije? Čista voda, koja u obliku vodene pare izlazi kroz ispušnu cijev.

 

/

 

 

 

Budućnost je stigla i zove se Mirai.

 

Naša politika E-privatnosti

Kolačiče na našoj stranici koristimo kako bi vam osigurali bolju uslugu. Ako ste s time zadovoljni nastavite normalno koristiti ovu stranicu.