Ukupna prodaja Toyote Land Cruiser premašila 10 milijuna vozila

TOYOTA ФИНАНС

Toyota City, Japan, 20. rujna 2019. – Toyota Motor Corporation (Toyota) objavila je da je ukupna svjetska prodaja svih serija2 Land Cruisera1 premašila 10 milijuna vozila. Zahvalni smo kupcima koji su poklonili povjerenje i kupovali generacije Land Cruisera jednu za drugom.


Prema Toyotinim podacima, ukupna prodaja je brojala 10 milijuna vozila na 31. kolovoza 2019. Land Cruiser je najdulje prodavani Toyotin automobil3. Pušten je u prodaju 1. kolovoza 1951. kao Toyota „Jeep BJ“, te njegova proizvodnja traje 68 godina.

 


Toyota Jeep BJ


Izvoz Land Cruisera je u punoj mjeri započeo sa serijom 20, koja je predstavljena u studenom 1955., četiri godine nakon predstavljanja automobila prve generacije. Otada je Toyota dosljedno razvijala izvedbe koje zadovoljavaju potrebe stranaka, ne ugrožavajući pouzdanost, trajnost i vozna svojstva na lošim cestama koje su predstavljale temelje razvojnih koncepata na kojima se Land Cruiser zasniva. Land Cruiser je zbog toga nastavio uživati podršku kupaca širom svijeta. Izvoz je u početku iznosio svega 100 vozila godišnje, ali je 1965., 10 godina nakon što je izvoz uzeo puni zamah, ta brojka premašila 10.000 vozila godišnje.

Danas se Land Cruiser prodaje u otprilike 170 zemalja i regija u cijelom svijetu, a godišnja svjetska prodaja je otprilike 400.000 vozila.

Land Cruiser je značajno pridonio povećanju povjerenja u marku Toyota širom svijeta i stvorio uporište za povećanje Toyotinog izvoza. Zahvaljujući izuzetnoj pouzdanosti i trajnosti, postoje regije u kojima se i dan danas koristi Land Cruiser serije 40, nekih 50 godina nakon njihove proizvodnje.


Land Cruiser serija 40 se i danas koristi, više od 50 godina nakon proizvodnje
(na slici je prikazano vozilo u ribarskom selu u UAE)


Povijest Land Cruisera simbolizira Toyotin QDR – kvalitetu, trajnost i pouzdanost, istovremeno, to je izvor Toyotine proizvodnje automobila za svijet i za ljude. Land Cruiser je pouzdani pratitelj u radu i život na raznovrsne načine; to je automobil koji prijevozi ljudske živote i robu, te koji ispunjava ljudske snove o kretanju; to je automobil koji omogućava ljudima da idu kuda god žele, kada žele i da se zdravi i sigurni vrate kući.

U Africi se Land Cruiser koristi za dostavu humanitarne pomoći; u Burundiju za prijevoz djece oboljele od malarije u bolnicu; a u izbjegličkim kampovima u Ugandi za prijevoz pacijenata u klinike. U Australiji, Land Cruiser se koristi za mobilnost u rudnicima cinka i bakra nekih 1.600 metara ispod površine; koristi se i za tjeranje stoke na velikim imanjima od 8.000 četvornih kilometara.

U Kostarici u Srednjoj Americi postoje područja na kojima se Land Cruiser koristi za berbu mrkve na 3.500 metara nadmorske visine, na strminama na kojima i ljudi teško stoje – zato što „je jedino Land Cruiser u stanju doći do tih polja“. Doista, postoje mnoga mjesta širom svijeta na kojima bi danas svakodnevni život bio nemoguć bez Land Cruisera.

Omogućavanje humanitarnog rada u Burundiju
Foto: Médecins Sand Frontières ©Martina Bacigalupo


Kretanje u australskim rudnicima
Foto: GEOSCOPE ©Takeshi Namba


 


10 milijuna prodanih Land Cruisera tijekom proteklih 68 godina se koriste na najrazličitijim cestama te su pridonijeli unapređenju Toyotinih automobila. Gledajući prema naprijed, u svrhu zadovoljavanja – pa čak i premašivanja očekivanja stranaka, razvoj Land Cruisera će se odvijati na temelju ideje da će se koristiti u svim dijelovima svijeta; zbog toga Toyota namjerava postaviti još strože standarde i nastaviti proizvoditi automobile s ciljem stvaranja doista jedinstvenog automobila.

Posebna stranica za Land Cruiser:
https://global.toyota/en/mobility/toyota-brand/features/landcruiser/

1 Ime automobila je promijenjeno u „Land Cruiser“ 1954. godine.
2 Pregled serija Land Cruisera; modeli koji su trenutno u proizvodnji su označeni zvjezdicom*.
Marka Toyota:
Teški modeli:
Toyota Jeep BJ, Land Cruiser serija 20, serija 40i i serija 70*
Putnički modeli:
Land Cruiser serija 55, serija 60, serija 80, serija 100, serija 200*
Laki modeli:
Land Cruiser serija 70 Wagon, serija 70 Prado, serija 90 Prado, serija 120 Prado, i serija 150 Prado*
Marka Lexus:
LX 450, LX 470 i LX 570*; GX 470 i GX 460*
3 Napomena: Crown je predstavljen 1955., Corolla je predstavljena 1966.


Ukupna svjetska prodaja: 10 milijuna

Od pokretanja prodaje prve generacije Toyota Jeep BJ 1951. godine do 2019. ukupna svjetska prodaja je premašila 10 milijuna vozila.



Na temelju podataka TMC (jedinica = 1.000 vozila)
Annual Sales = Godišnja prodaja; Cumulative Sales = Ukupna prodaja; Annual = Godišnje; Cumulative = Ukupno


Prodaja po regijama 2018. godine

Od pokretanja prodaje Land Cruisera serije 20, 1955. godine Toyota je povećala broje zemalja u koji izvozi ovaj model uz fokus na Srednju i Južnu Ameriku, Srednji istok i jugoistočnu Aziju. Land Cruiser se prodaje u otprilike 170 zemalja i regija te je u 2018. godini prodano otprilike 400.000 vozila. (Jedinica = 10.000 vozila)

North America = Sjeverna Amerika
Europe = Europa
Latin America = Latinska Amerika
Africa = Afrika
Middle East = Srednji istok
Asia = Azija
Oceania = Oceanija
Kenya = Kenija


Proizvodnja 2018. godine

Iako se većina vozila proizvodi u Japanu, sklapanje rastavljenih vozila (CKD) se odvija u Keniji i Portugalu.