TOYOTA ФИНАНС

Epska pobjeda u završnici Croatia Rallyja za posadu Rovanperä / Halttunen i GR YARIS Rally1


Kalle Rovanperä ostvario je senzacionalnu pobjedu za TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team u uzbudljivoj završnici Croatia Rallyja, produživši svoje vodstvo u FIA Svjetskom Rally prvenstvu u epskom stilu.

Rovanperä je, zajedno sa suvozačem Jonnëom Halttunenom, bio u izvrsnoj formi tijekom cijelog vikenda iako nije imao puno iskustva na cestama Hrvatske jer je na Croatia Rallyju 2021. gotovo na samom početku ispao iz natjecanja. U petak koji je obilježila jaka kiša, maksimalno je iskoristio svoju poziciju prvog kako bi pobijedio u šest od osam brzinskih ispita i postigao prednost od više od minute. Velik dio ove razlike izgubio je u subotu ujutro kad je pretrpio oštećenu gumu, ali se vratio pobjedom u brzincu na kraju dana i preuzeo vodstvo od gotovo 20 sekundi uoči posljednjeg dana.

Nastavio je taj nastup u nedjeljnoj prvoj etapi kako bi povećao svoju prednost za više od 10 sekundi. Vrijeme je, međutim, donijelo daljnji zaokret, s iznenadnim pljuskom koji je utjecao na pretposljednju fazu. S dvije gume za kišu i dvije tvrde gume, Rovanperä je bio u nepovoljnijem položaju u iznimno skliskim uvjetima u odnosu na one koji su imali meke gume, te je prepustio ukupno vodstvo za samo 1,4s Ottu Tänaku.



Ovo je dovelo do uzbudljivog obračuna na Power Stageu kojim je završavao reli, gdje su uvjeti bili suhi i sunčani – iako s puno blata na cesti. Ponovno na kombinaciji guma za kišu i tvrdih guma, Rovanperä je odvozio zadivljujuće i završio 5,6s brži od Tänaka i 21,8s brži od bilo koga drugog, osiguravši tako svoju drugu uzastopnu pobjedu i maksimalni broj bodova. To povećava njegovo vodstvo nakon tri relija na 29 bodova. Ovo je 21-godišnjaku četvrta pobjeda u WRC-u u karijeri - sve u razmaku od devet događaja - te prva na asfaltu.

Elfyn Evans u ukupnom poretku je završio peti, a u Power Stageu treći, osiguravši tako važne bodove. TOYOTA GAZOO Racing WR Tim sada vodi na ljestvici proizvođača s 42 boda.

Akio Toyoda

“Kalle, Jonnë, čestitam! Prošle godine u Hrvatskoj morali ste odustati već na SS1 i jako mi je drago vidjeti da ste se ove godine vratili. Vaša povratnička vožnja i pobjeda na Power Stageu bila je nevjerojatna! Impresivno je bilo i čuti kako publika skandira Kalleu nakon tog brzinca. S ovim nestabilnim vremenom koje vas je pratilo tijekom relija u Hrvatskoj mora da nije bilo nimalo lako. Kalle je već od samog početka riskirao, unatoč onome što se dogodilo prošle godine, a nije mu smetalo čak i oštećenje gume. Ostao je miran i nadmašio ostale.

Tim već dva mjeseca od Švedske radi razne testove i razvoje na automobilu. Želim se zahvaliti svim članovima tima jer se Kalleova odlična vožnja temelji na ukupnim naporima tima. Od sada će se natjecanja održavati svakih nekoliko tjedana i vjerujem da će naporan rad rezultirati još boljim rezultatima.

Prvenstvo sada ulazi u sredinu sezone. Članovi momčadi ne moraju previše brinuti o broju pobjeda ili naslova. Samo želim da nastave proizvoditi još bolje automobile. Naporan rad će se sigurno isplatiti i dovest će do temelja Toyotine proizvodnje. Vjerujem da se možemo odužiti navijačima prikazivanjem uzbudljivih relija i nastaviti s našom misijom proizvodnje sve boljih automobila. Na kraju, puno hvala navijačima na vašoj kontinuiranoj podršci.”

Kalle Rovanperä

“Ovo mi se čini kao moja najbolja pobjeda do sada. Bio je to tako težak vikend, uvjeti su bili nevjerojatno zahtjevni i mislim da je svatko u nekom trenutku imao problema. Činilo se da će nam biti preteško pobijediti s obzirom na vremenske uvjete. Izgubili smo puno vremena na kiši i nismo mislili da će izbor guma biti previše dobar za završnu fazu, s obzirom na to koliko je blata bilo na cesti. Ali jednostavno smo odlučili krenuti u to, dati svoj maksimum i ostvarili smo odlično vrijeme. Sada slijede još zahtjevniji reliji na makadamu, što će za mene biti novo iskustvo, ali za sada sam naravno zadovoljan: tempo je jako dobar i sve ide dobro.”