TOYOTA ФИНАНС

Europska premijera konceptnog modela Toyota bZ Compact SUV

  • BEV konceptni model iz Toyote odražava čist i živahni dizajnerski pristup, u kombinaciji s održivim materijalima koji su manje štetni za okoliš
  • konceptni model je dizajniran u Europi, u Toyotinom laboratoriju za razvoj i dizajn „Toyota European Design and Development” u Francuskoj
  • Suvremeni dizajn unutrašnjosti dodatno je unaprijeđen opcijom osobnog pomoćnika
  • Novi konceptni model donosi uvid u to kako će izgledati obitelj Toyota bZ vozila
  • Toyota na europsko tržište do 2026. godine planira plasirati šest modela iz obitelji bZ
     


Novi konceptni model Toyota bZ Compact SUV premijerno je predstavljen u Europi u sklopu Kenshiki foruma održanog u Bruxellesu u Belgiji, a pruža uvid u to kakvu viziju Toyota ima za obitelj vozila „bZ” (Beyond Zero).


Novi konceptni model pozicioniran je u segmentu C-SUV, najvećem segmentu u Europi. Novi baterijski električni model bZ Compact SUV, zajedno s modelom C-HR Prologue, pokazuje multitehnološki pristup tvrtke Toyota kojim tvrtka kupcima nastoji omogućiti smanjenje emisije, a pritom zadovoljava potrebe različitih profila kupaca i jamči održivost kroz proširenu ponudu proizvoda.


bz compact suv


Toyota bZ Compact SUV dizajniran je Europi, u laboratoriju Toyota European Design and Development (ED2) u Francuskoj i riječ je o baterijskom električnom vozilu (BEV), s potpuno čistim linijama dizajna. Ovakav pristup posebno ističe dualnost vozila: vozila koje je ujedno minimalističkog dizajna, kakav se i očekuje kod BEV vozila, ali istovremeno posjeduje dozu vitalnosti i živahnosti koje nosi budućnost. Konceptni model vozilo je s nula štetnih emisija, izrađeno od održivih materijala niske štetnosti po okoliš, a ujedno jamči dinamične performanse, posjeduje vodeća tehnološka rješenja i izgleda elegantno.
Aerodinamični oblik konceptnog modela dodatno naglašava njegov futuristički izgled, s kotačima gurnutim u kutove za agresivni izgled, zbog čega izgleda kao da se kreće i kad miruje. Zahvaljujući kratkim prevjesima i pomaknutim kutovima ističe se kao tehnološki napredno vozilo, dok uži dizajn putničkog prostora omogućuje niski koeficijent vuče i dobra aerodinamična svojstva.


Uzbudljiva elegancija prisutna je i u unutrašnjosti s premium završnim obradama koje vozilu pružaju upečatljiv izgled. Dizajnerski je tim ponajprije dodao nekoliko ekološki prihvatljivih značajki, primjerice sjedala koja su izrađena od organskih i recikliranih materijala kako bi se uklapala u temu „Beyond Zero” (dalje od nulte emisije). Osobni pomoćnik ugrađen u automobil povezuje vozača i putnike s vozilom putem audio i vizualnih signala te svjetlosnih signala koji su posvuda u putničkom prostoru, a reagiraju na zahtjeve ili komande putnika sprijeda ili straga.


Strategijom Beyond Zero Toyota gradi budućnost u kojoj će se ugljična neutralnost ostvariti uvođenjem raznih proizvoda s tehnologijama pogonskih sklopova koji su napredni, na alternativna goriva i bez štetnih emisija. Toyota u Europi do 2026. godine planira uvesti šest modela u okviru obitelji bZ (Beyond Zero). Raznolik asortiman elektrificiranih proizvoda pomoći će Toyoti da brže ostvari svoj cilj ugljične neutralnosti, koji želi ostvariti do 2050.


 

Specifikacije vozila (prema informacijama s Toyota Kenshiki foruma:
 
Duljina
4538 mm
Visina
1560 mm
Širina
1888 mm (bez retrovizora)
Kotači
21-inči